Algemene introductieEen brede lach waarbij de tanden worden getoond is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Naast de algemene tandheelkundige behandelingen zoals de halfjaarlijkse controle, zijn er vele esthetische behandelingen mogelijk.

Bij esthetische tandheelkunde wordt er ook aandacht geschonken aan problemen als daar puur medisch gezien geen directe noodzaak toe is. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld scheve, gebroken, verkleurde of missende tanden. Bruggen, kronen, facings, implantaten en prothesen kunnen hiervoor een oplossing zijn. In de esthetische tandheelkunde wordt er vooral gezocht naar manieren om de pati�nt zich beter te laten voelen en meer zelfvertrouwen te geven.

Facings
Een kleine aanpassing aan het gebit kan worden gedaan door middel van facings. Een facing is een laagje tandkleurig materiaal van composiet of een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt. Zo kan de vorm of de kleur van een tand worden aangepast. Ook kunnen er spleetjes tussen tanden worden opgevuld, afgebroken hoekjes worden gerepareerd, gele of bruine tanden weer wit worden gemaakt en scheve tanden worden gemaskeerd. Facings hebben een levensduur van vijf tot tien jaar, afhankelijk van het soort facing en de slijtage die ze ondervinden. Composiet facings gaan ongeveer vijf jaar mee en porseleinen facings meer dan tien jaar. Beschadigingen aan facings zijn echter makkelijk te herstellen, ze hoeven dus niet snel vervangen te worden.

Kronen en bruggen
Een kroon is een duurzame vervanger van een tand of kies. De kroon wordt over een rondom beslepen tand geplaatst en heeft naast een esthetische reden vaak ook een functionele reden. Tegenwoordig kunnen kronen zo mooi gemaakt worden dat het onmogelijk is om het verschil te zien tussen de kroon en uw echte tanden. In samenspraak met de tandarts kunt u de kleur en de vorm laten aanpassen aan de persoonlijke wensen en voorkeuren. Zo kan de kroon bijvoorbeeld exact naar het voorbeeld van uw vorige tand worden gevormd. U kunt echter ook de gelegenheid aangrijpen om uw gebit een beetje te verfraaien.

Wanneer u verschillende tanden in uw gebit mist kan dit worden opgelost door een brug te plaatsen. Een brug is in feite een rijtje kronen maar in dit geval is er geen oude tand aanwezig om een kroon op te maken. De tanden links en rechts van de lege plek krijgen in zo’n geval een kroon, zodat ze als steunpunt kunnen dienen voor de ‘zwevende’ kronen ertussenin. Hierdoor ontstaat er een brug.

Implantaten
Zowel voor de tandeloze pati�nt als voor de pati�nt bij wie ��n of meer gebitselementen ontbreken, is het plaatsen van implantaten een veilige, voorspelbare en betrouwbare behandeling. Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Deze kunstwortel biedt een goede basis om een brug of kroon op te bevestigen. De implantaten zijn eigenlijk een soort schroefjes die in de kaak worden bevestigd. Ze zijn gemaakt van titanium, een zeer sterk metaal waar bot aan kan hechten. Na een tijdje vergroeit het titanium met het tandbot en vanaf dat moment kan het werk worden voltooid en de kroon of brug worden geplaatst. Ook voor de tussenliggende periode zijn mooie oplossingen te realiseren en u hoeft dus nooit zonder tanden naar huis.

Gebitsprothesen
Op de implantaten kan ook een gebitsprothese worden geplaatst. Deze wordt gebruikt als vervanging van gebitselementen die zijn verdwenen of beschadigd. Gebitsprothesen bestaan er in allerlei
soorten en maten en in overleg met de tandarts kunt u bepalen welke prothese voor u de beste oplossing biedt.