Implantaat: Natuurgetrouw resultaatInleiding
Uit recent online onderzoek* verricht in opdracht van CDC Complete tandzorg, blijkt dat Nederlanders
met een kunstgebit tevreden zijn met hun nieuwe tanden. Maar liefst 70% is blij met de verbetering
ten opzichte van het ‘oude gebit’. Dat zijn circa 1,4 miljoen van de twee miljoen Nederlanders die momenteel een kunstgebit hebben. Weer vrijuit kunnen lachen is een belangrijke reden om weer zeker van zichzelf te zijn. Veruit het hoogst (68%) scoort het weer lekker kunnen kauwen en bijten in een broodje of een appel. Echter, kunstgebitdragers weten relatief weinig van nieuwe mogelijkheden voor een kunstgebit �n van de vergoeding door de ziektekostenverzekeraar, als het gaat om implantaten of een klikgebit.

Wereld van verschil
Naast het bekende kunstgebit, is het klikgebit of definitief vastzittende constructies afgelopen jaren sterk in opkomst. Bovendien werd tot enkele jaren geleden bij verlies van tanden of kiezen gekozen om deze te vervangen door middel van een kroon of brug. Een nadeel hiervan is dat er voor het plaatsen van een brug twee tanden aan weerszijden moeten worden afgeslepen om de brug te kunnen bevestigen. Ook een kroon kan voor problemen zorgen; de achtergebleven wortel kan verzwakken en de kroon kan loslaten.

Onder leiding van Rob en Eric Dral introduceerde CDC Complete tandzorg ruim 10 jaar geleden als ��n van de eerste klinieken de implantologie in Nederland. Implantologie biedt een wereld van verschil. Een implantaat kan het beste worden vergeleken met een kunstwortel in de vorm van een titanium schroefje dat in het kaakbot wordt aangebracht. Hierop wordt een perfect passende kroon (porseleinen tand of kies) geschroefd. Het bot hecht zich binnen enkele maanden aan het titanium. Implantaten kunnen als basis gebruikt worden om ��n of meerdere ontbrekende tanden permanent te vervangen. Het resultaat is supersterk, duurzaam, zeer natuurgetrouw en voelt volkomen normaal aan.

Het perfecte kunstgebit
Met een specifieke, innovatieve techniek binnen de implantologie, genaamd 'All-on-4' kan zelfs een
geheel gebit worden vervangen. Bij 'All-on-4' wordt een geheel boven- of ondergebit op vier implantaten (kunstwortels) bevestigd. De nieuwe vaste brug functioneert net zo goed als een kerngezond, natuurlijk gebit. Het zit perfect vast en kan dus niet gaan loszitten zoals bij een kunstgebit vaak het geval is. Het gehemelte blijft vrij, zodat smaakvermindering niet meer voorkomt evenals een verminderd gevoel in de mond. 'All-on-4' biedt een uitstekende, kwalitatieve oplossing voor diegenen die hun tanden moeten missen.

Kaakbot: essentieel
Een implantaat kan bij iedereen worden aangebracht, mits er voldoende kaakbot aanwezig is. In een groot deel van de gevallen is dat ook zo. Echter, kaakbot kan van nature minder aanwezig zijn of zijn geslonken door langdurige afwezigheid van een tand of kies. Ook door tandvleesontsteking (parodontitis) kan kaakbot slinken, daarnaast kan de leeftijd een rol spelen.

Gezond tandvlees
Niet alleen bij de eigen tanden maar zeker ook bij een implantaat is het belangrijk dat het tandvlees in goede conditie is en goed wordt verzorgd. De overgang tussen de brug of kroon en het tandvlees moet goed schoon gehouden worden. Het gebied dient zorgvuldig met een zachte borstel gepoetst te worden. Ook het regelmatig gebruik van tandenstokers, flosdraad of ragers om de ruimte tussen de tanden optimaal schoon te houden is een ‘must’. Indien dit niet goed gebeurt, kan het tandvlees rondom het implantaat gaan ontsteken waardoor het implantaat los gaat zitten en pijn kan veroorzaken.

Nazorg
Ook regelmatige controle door de tandarts is noodzakelijk nadat het implantaat geplaatst is. Hierbij wordt aandacht besteed aan de gezondheid van het tandvlees, de situatie van het kaakbot rondom de implantaten en de slijtage aan kroon, brug of prothese.

Enkele veelgestelde vragen over implantologie:
Is de ingreep pijnlijk en hoelang duurt een ingreep?
Een tandheelkundige behandeling is een medische behandeling waarop ieder individu verschillend reageert. Op voorhand is dus nooit te zeggen wat de exacte reacties zullen zijn en hoe het genezingsproces verloopt.

De ingreep kan onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de wens van de pati�nt. De duur van de ingreep heeft direct te maken met het aantal te plaatsen implantaten. De ingreep is dus niet pijnlijk, maar bij lokale verdoving voel je echter wel het trillen van de boor.

De napijn kan enkele dagen duren, ook weer afhankelijk van de ingreep. Daarnaast ontstaan er in de meeste gevallen ook zwellingen en blauwe plekken, die ook meestal enkele dagen zichtbaar blijven.

Hoelang duurt het voordat het implantaat goed vast zit en wat kun je tot die tijd veilig eten?
Gemiddeld duurt het drie maanden voordat een implantaat zich aan het bot heeft gehecht, maar ook dit is persoonlijk. Is er voor een kliksysteem op implantaten gekozen, dan krijgt men circa drie maanden een tijdelijke losse prothese totdat de implantaten goed zijn vastgegroeid. In deze periode dient men geen taai of hard voedsel te eten. De prothese zit vrij los, aangezien deze niet op de implantaten mag rusten. In deze periode kan men dus wat ongemak ondervinden.

Wat zijn de mogelijkheden voor mensen die onvoldoende kaakbot hebben?
Bij gebrek aan voldoende kaakbot, wordt er steeds vaker gekozen voor kaakopbouw met kunstbot of met botmateriaal, bijvoorbeeld uit de eigen heup. Daarnaast zijn er ook nog complexere behandelingen zoals een sinuslift ofwel het opvullen van de kaakbijholte.

Kosten en vergoeding
De kosten voor een implantaat zijn afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden en de zorgverzekering van de pati�nt. Bij een gerenommeerde kliniek krijgt de pati�nt vooraf vaak een kostenbegroting en een behandelplan, die kunnen worden ingediend bij de zorgverzekeraar.

Kwaliteitskeurmerk
In de gezondheidszorg wordt gewerkt met keurmerken om zo de kwaliteit van het werk te waarborgen. ISO 9001/HKZ en ZKN zijn keurmerken die jaarlijks worden toegekend. De Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) is de op ISO 9001 gebaseerde erkenningsnorm voor de zorgsector. Het ZKN-keurmerk, verbonden aan de brancheorganisatie voor zelfstandige klinieken in Nederland, waarborgt de kwaliteit en professionaliteit van de kliniek en het gehele zorgproces.

* Het onderzoek is verricht in opdracht van CDC
Complete tandzorg door bureau Multiscope onder
550 respondenten.


Auteur: CDC Complete tandzorg